liku liku sukar dipermudahkan

Saturday, 20 September 2014

idola pakar diet

haaaa ni satu lagi seorang sahabat saya dari UIA yang dulunya gemok gedempal ... namun kini noahhhhhhh ... tengok sajalah badannya .. beliau melakukan transformasi selama 5bulan lebih dan itulah hasilnya ... noahhhh adadahhhhhh ... siapa2 yang mahukan tips dari beliau bolehlaa contact dengan no ni .. tak kira lelaki perempuan semua dia boleh kasi tips (0176099737)pakar diet rafiqi hasyim

kundasang memanggil dan melambai lambai kamiii


trip kali ini berlangsung dengan gembira sekali walau dengan sedikit masalah yang dihadapi .. masalah pergaduhan bersama guard haha .. tapi kami menang. ... kuatkaaannn kamii ????
perjalanan ini mengambil masa selama satu jam lebih menggunakan kereta proton saga buatan malaysia . dengan kelajuan 100km perjam kami pecuttt .. minyak yang diperlukan hanyalah rm20 bersamaan 2barr tangki minyak .. 
noahhhh ... ini merupakan kawan saya .. namanya ilmi saupi . kelahiran kelantan . kami akan cuba menawan puncak gunung kinabalu .. tapiiiiiii ..... mampu ke ?????? persoallan yang timbulllll  .. emmmm .. tapi kami telah cuba sedaya upaya kami .. alhamdulillah hampir sampaii . kami hanya dapat menawan kaki gunung kinabalu sahaja ... hahahhaa .
ehhhh ...tiba tiba ramai pulak kawan2 saya ini .. nampak tak gunung kinabalu di situ ... haaa. tula maknanya kami tidak menipu . inilah kaki gunung kinabalu ... sejukkkkkkkk sangat kat sini .. tapi kami kuat .. lemak di badan mampu menahan suhu di situ . 




okelah setakat ini sahaja tentang trip kami .. penulisan jika dibaca mungkin tidak menyeronokkan .. kerana keseronokan tidak dapat di ungkapkan dengan penulisan .. siapa yang pergi akan dapat merasainya .... hahahahaharrrr

ex-student UIA

dulunya... diriku ini merupakan seorang pelajar dari UIA ataupun lebih dikenali dengan universiti islam antarabangsa. perjalanan hidupku disana hanya sempat selama satu tahun . bersamaan dengan 2 semester. banyak yang saya belajar di sana .. memperolehi banyak ilmu pengetahuan. banyak belajar. ramaiiiiii saya dapat kawan .. semuanya baik2 belaka .. saya sayang kawan2 saya . muahhhh sikittttt !!!
 ini pula ketika kami mengadakan AGD yakni annual grand dinner bagi persatuan kami iaitu ISRAK .. makan di ballroom hotel bertaraf 4 bintang . noahhhhh .. makannannya sangat sedap dan mewah .. ada daging salai , cheese cake dan sebagainya. inilah makan malam saya yang tidak dapat saya lupakan ... emmm .. rasanya ingin mengadakan kembali saat saat manis ini bersama2 rakan ..

Wednesday, 6 August 2014

untuk kereta aautomatik . baca nii !!

Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul.... Ramai yang Selalu Tersilap!
Tukar gear auto dengan cara salah boleh menyebabkan gearbox
anda rosak dan kos gearbox kereta sangat mahal.
Harap selepas baca, dapat kongsikan kepada rakan-rakan anda.
JANGAN TUKAR GEAR "P" DI TRAFFIC LIGHT
Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila
berhenti kat trafic light. Senang untuk teka, sebab lampu reverse
akan nyala sekejap.
Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dah
hijau lama & kereta belakang dah hon2 je. Tertekan pedal minyak
dulu baru masuk gear. Jawabnya, gear anda boleh rosak atau
cepat rosak.
Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light:
1. tekan brek kaki
2. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. tolak ajer)
3. Tarik hand brek
4. lepas brek kaki
Bila nak jalan balik:
1. tekan brek
2. masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear. tarik ajer)
3. lepas hand brek.
4. lepas brek kaki
5. tekan minyak
PENGGUNAAN TOMBOL/BUTANG PADA GEAR
1. tekan tombol semasa menukar
P > R ,
R > P
R > N
N > R
D > L/D2
L/D2 > D
2. jangan sesekali tekan antara
N > D
D > N
D > D3
D3 > D
KENAPA?
Ini adalah untuk mengelakkan daripada anda terlajak tolak gear.
Jika terlajak, gearbox anda boleh rosak.
Contohnya. dari gear D, anda ingin tolak ke N. Sekiranya tak
tekan tombol gear, anda tak dapat tolak lebih kerana ia tersekat
di N. Tetapi jika anda tekan tombol, anda boleh menolak gear
terus ke R.
Contohnya, semasa ingin berhenti kereta, anda ingin menolak ke
gear N dari gear D. Oleh kerana anda menekan tombol gear,
kemungkinan tertolak ke gear R adalah tinggi. Jika kereta belum
berhenti sepenuhnya, gearbox boleh rosak. akibat pertukaran
mengejut dari D terus ke R secara tidak sengaja akibat tertekan
tombol gear.
p/s : Tombol gear ini hanya terdapat pada kereta auto yang
kekotak gearnya lurus (seperti dalam gambar). Kalau yang
lekok-lekok tu, takde tombol. Selamat
Berikut adalah susunan gear untuk gearbox auto:
P - parking, digunakan untuk anda memberhentikan kereta anda.
gear akan disekat.jadi kereta anda takkan bergerak walaupun
handbrake tak ditarik.
R - reverse, untuk mengundur kereta anda
N - neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau traffic
jem, alihkan ke gear neutral. bukan parking! jika anda perasan,
gear D ke N tidak perlu menekan kekunci pada tombol gear.
D - drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya
butang overdrive - gear akan menyekat untuk masuk ke gear 4.
gear yang akan digunakan cuma 1,2 dan 3 shj
3 - setengah kenderaan tidak mempunyai overdrive tetapi
mempunyai susunan gear 3 untuk menurunkan gear dari 4 ke 3
2 - ini akan menyekat sistem gearbox anda ke gear 2 dan tidak
akan masuk ke gear seterusnya. tetapi akan jatuh ke gear 1 jika perlu
L - Low gear, gear pertama

Tuesday, 5 August 2014